Strategia rozwoju do 2030 r.

Kiedy myślimy o przyszłości naszej Grupy, przyświecają nam idee „Zielonej zmiany”. Zrównoważoną transformację i neutralność klimatyczną opieramy na zastępowaniu energetyki węglowej zeroemisyjnymi, odnawialnymi źródłami energii – plan ten jest podstawą naszej „Strategii Rozwoju Grupy Kapitałowej ENEA do roku 2030 z perspektywą 2040 roku”. Strategię uzupełnia przyjęta w grudniu 2023 r. „Polityka klimatyczna Grupy Kapitałowej ENEA”. Określamy w niej m.in. wpływ naszej Grupy na środowisko naturalne oraz wskazujemy kierunki i mechanizmy zarządzania, dzięki którym prowadzimy działalność biznesową w sposób odpowiedzialny i z poszanowaniem naturalnych zasobów naszej planety.

Plany rozwoju Grupy wpisują się w założenia zmian polskiego sektora energetycznego oraz w ramy regulacji Unii Europejskiej.

Obok celu nadrzędnego, mapa naszych celów to także:

Chcemy, aby zrównoważona transformacja przekładała się na wzrost wartości naszej Grupy. Neutralność klimatyczną zamierzamy oprzeć na odnawialnych źródłach energii rozwijanych poprzez nowoczesne technologie. Wzrost mocy zainstalowanej w OZE osiągniemy poprzez akwizycje oraz rozwijanie własnych projektów, w tym przy współudziale partnerów biznesowych. Jesteśmy przekonani, że innowacyjne, przyszłościowe projekty związane z OZE umożliwią Grupie wypracowanie przewagi konkurencyjnej.

W początkowej fazie drogi do neutralności klimatycznej – ze względu na kwestie bezpieczeństwa energetycznego kraju – jako niskoemisyjne paliwo przejściowe zamierzamy wykorzystać gaz. Inwestycje w tym zakresie ograniczymy do odtworzenia niezbędnej części mocy wytwórczych. Rozwijające się OZE będą stabilizowane przez niskoemisyjne źródła konwencjonalne.

Nasza Strategia wskazuje 13 kluczowych kierunków rozwoju GK Enea:
Kluczowe wskaźniki realizacji celów Strategii Rozwoju GK Enea*

1) Wzrost zainstalowanych mocy w OZE(brutto) liczony względem roku 2020, ale bez Zielonego Bloku Enea Elektrownia Połaniec. Wzrosty mocy w OZE nie uwzględniają magazynów energii.
2) Bez mocy wytwórczych zasilanych węglem kamiennym (bez Zielonego Bloku Enea Elektrownia Połaniec).

* Zostanie zaktualizowana po przedstawieniu nowej bądź zmodyfikowanej koncepcji rządowej dotyczącej wydzielenia aktywów węglowych ze spółek energetycznych.

Planowana ewolucja struktury wytwarzania energii w GK Enea

Obecna struktura mocy zainstalowanej oraz planowane terminy wyłączenia z produkcji poszczególnych bloków Elektrowni Kozienice i Elektrowni Połaniec zasilanych węglem kamiennym oraz konwencjonalnych źródeł Enea Ciepło zostały szczegółowo przedstawione poniżej.

Wytwarzanie – zestawienie mocy zainstalowanych

Elektrownia Kozienice

Blok B1 B2 B3 B4 B5 B6 B7 B8 B9 B10 B11
Moc zainstalowana [MW] 230 230 230 230 230 230 230 230 560 560 1 112
Planowany rok wyłączenia z produkcji 2031 2031 2030 2030 2032 2032 2033 2033 2041 2042 2048

Powyższe dane w zakresie Enea Wytwarzanie – Elektrownia Kozienice przygotowano na podstawie aktualnych harmonogramów pracy bloków i ujętych w nich odstawień jednostek wytwórczych.

Elektrownia Połaniec

Blok B1 B2 B3 B4 B5 B6 B7 GU (B9)
Moc zainstalowana [MW] 200 242 242 242 242 242 239 230
Planowany rok wyłączenia z produkcji 20231) 2034 2034 2034 2034 2034 2034 2042

1) Z dniem 1 stycznia 2024 r. blok nr 1 został wyłączony z eksploatacji

Prezentowane dane odzwierciedlają obowiązujący harmonogram pracy bloków i ujętych w nim odstawień jednostek wytwórczych. W realizacji jest obecnie projekt pt. „Dostosowanie ENEA Elektrownia Połaniec do wymagań Rynku Mocy po 1 lipca 2025 roku”, dotyczący bloków B2-B7, który pozwoli na maksymalizację współspalania biomasy, a tym samym obniży emisyjność produkcji energii w elektrowni.

Enea Ciepło

Blok B1 B2 B3 B41) Kotły wodne K1 K2 K3 K4 K5
Moc zainstalowana [MW] 55 55 70 23,5 Moc zainstalowana [MW] 0 0 0 0 0
Moc termiczna [MWt] 98,4 108 108 0 Moc termiczna [MWt] 33 35 35 40 40
Planowany ostatni rok produkcji 2 028 2 045 2 055 2 061 Planowany ostatni rok produkcji

1) Turbozespół kondensacyjny zasilany z upustów bloku B1

W ramach operacjonalizacji „Strategii Rozwoju Grupy Kapitałowej ENEA do 2030 roku z perspektywą 2040 roku” w zakresie odnawialnych źródeł energii uruchomiono „Portfel OZE GK ENEA”, obejmujący projekty realizowane w czterech obszarach: farmy fotowoltaiczne, farmy wiatrowe, farmy wiatrowe na morzu i pozostałe technologie OZE.

Enea Nowa Energia

Obszary Wyszczególnienie Moc zainstalowana
[ MWe ]
Woda 21 stopni wodnych z obiektami towarzyszącymi, na których są usytuowane elektrownie wodne o mocy zainstalowanej od 132 kW do 24,8 MW umiejscowione na rzekach: Brda, Wda, Gwda, Rega, Drawa, Myśla, Obra i Wełna, 58,8
Farmy wiatrowe Bardy, Darżyno i Baczyna (Lubno I i Lubno II) 71,6
Farmy fotowoltaiczne PV Jastrowie I, PV Likowo, PV Lubno I, PV Lubno II, Krzęcin 1,2 i 71), PV FW Lubno I, PV Darżyno2) 12,0
Biogaz Biogazownie Liszkowo i Gorzesław 3,8

1) PV Krzęcin 1, 2 i 7 składa się z trzech instalacji o mocy 1 MW każda. Spółkę wpisano 25 sierpnia 2023 r. do rejestru wytwórców energii w małej instalacji.
2) Farma PV Darżyno o mocy 2 MW jest obecnie na etapie rozruchu technologicznego i po uzyskaniu koncesji łączna moc zainstalowana w obszarze farm fotowoltaicznych dla spółki ENEA Nowa Energia wynosić będzie 14,0 MWe.

Enea Nowa Energia pełni w Grupie Enea ważną rolę w zakresie prac nad nowymi przedsięwzięciami związanymi z OZE, ponieważ zajmuje się akwizycją i rozwojem takich projektów.

Mając na uwadze akwizycję jako jeden z kierunków rozwoju OZE w Grupie Enea, poniższe spółki zostały włączone do GK w 2023 r.

Nowe spółki GK Enea zajmujące się produkcją energii z OZE

Spółka Farma fotowoltaiczna Moc zainstalowana [MWe]
PRO-WIND PV Tarnów 10,0
PV Tykocin PV Kapice Lipniki 2,0